Het moederbord is de grootste printplaat die in een computer zit en zit vol met aansluitingen. Het zorgt dat alle onderdelen stroom krijgen en laat deze met elkaar communiceren. Alle andere onderdelen, zoals het geheugen, een processor, de harde schijf enz. worden op het moederbord aangesloten.
Nu zitten steeds meer functies vast op het moederbord, zoals:
- De processor, ook wel de CPU genoemd. Deze centrale verwerkingseenheid berekent, controleert en stuurt programma’s aan. Dit onderdeeltje kun je vergelijken met ons hart. Het wordt geplaatst op een speciale aansluiting: de socket.
- Het BIOS.
- De chipset. Deze bepaalt onder andere de snelheid van het interne geheugen en verzorgt ook de communicatie tussen het geheugen, de rest van de computer en randapparatuur bijvoorbeeld.
- Het werkgeheugen. Hierop slaat jouw computer alle data tijdelijk op, voordat het doorgegeven wordt aan de harde schijf. We noemen het werkgeheugen ook wel het RAM-geheugen of het intern geheugen. Hoe groter het werkgeheugen, hoe sneller jouw laptopprogramma’s draait en bestanden opent.
- Plaats voor uitbreidingskaarten. Met zo’n insteekkaart kun je functies van je computer uitbreiden, toevoegen of vervangen.
- De geluidskaart. Een geluidskaart is een uitbreidingskaart waarmee jouw computer beter geluid kan produceren en opnemen.
- De netwerkkaart. Jouw computer heeft een de netwerkkaart nodig om deel uit te kunnen maken van een computernetwerk zoals het internet.
- En soms de videokaart. De videokaart zorgt ervoor dat jouw laptopgegevens door kan sturen naar het scherm. We noemen de videokaart ook wel de beeldschermadapter, grafische kaart, grafische adapter of videoadapter. Een videokaart kan een chip zijn op het moederbord, of een losse kaart.
- Aansluitingen voor toetsenbord/muis/USB poorten/beeldscherm/netwerk/geluid enz.
Door steeds meer functies te in te bouwen in het moederbord, kunnen laptops en computers steeds compacter en goedkoper gebouwd worden.