3. ICT     |     Netwerk     |     BB | KB | GL

3G/4G/5G

Deeltaken

Netwerk

1G
1G (GSM) is het eerste wereldwijde netwerk voor mobiele telefonie: GSM. GSM staat voor Global System for Mobile Communications. Je kon er alleen mee bellen en sms tekstberichten mee versturen.

2G[SK1]  (GPRS)

2G GPRS is de tweede generatie mobiele communicatie. Met 2G kon je niet alleen maar bellen, maar ook voor het eerst op het internet. 

3G (UMTS)

3G UMTS is de derde generatie mobiele communicatie. Het 3G-UMTS-netwerk heeft meer capaciteit dan 2G en kan grotere hoeveelheden data sneller verwerken en versturen. Het verschil met 2G zit vooral in de download en upload snelheid.

4G (LTE)

4G LTE is de vierde generatie mobiele communicatie. Het 4G LTE netwerk is een netwerk waarmee data snel te downloaden is (tot 100 Megabit p/s). Vaak maakt je telefoon om te bellen nog gebruik van het GSM-netwerk, maar je kan ook als je er voor kiest bellen via het 4G netwerk. Dit noemen we VoLTE, Voice-over-LTE. Met VoLTE is de geluidskwaliteit beter dan via het GSM-netwerk.

5G

5G is de vijfde generatie mobiele communicatie. 5G is sneller dan 4G en heeft een ultrakorte reactietijd in de communicatie tussen apparaten. Bij 5G worden gegevens in 1 milliseconde verzonden, terwijl dit bij het 4G-netwerk 50 milliseconden duurt. Belangrijk voor Internet of Things (IoT). 5G maakt het daardoor mogelijk om bijvoorbeeld operaties op afstand te doen of zelfsturende auto’s met elkaar te laten communiceren.

Titel aanpassen 1G/2G [SK1]

 

 
© Photo by Jeremy Bezanger on Unsplash