1. Audio Visueel     |     Animatie     |     BB | KB | GL

Audiovisuele Producties     

Deeltaken

Animatie
Film

Er zijn verschillende soorten audiovisuele producties:

Commercial
Reclamespotje met een boodschap voor bijvoorbeeld op televisie, in de bioscoop of het Internet.

Een commerciële reclame heeft als doel om je over te halen om een product of dienst te kopen. Ook zorgt het voor het versterken van het imago van het merk en zorgt het voor vertrouwen in het merk.

Het doel kan ook zijn om het gedrag van mensen te beïnvloeden, zoals de reclames van de SIRE: Stichting Ideële Reclame. Dit is een Nederlandse stichting die reclamecampagnes maakt over onderwerpen die door de makers als maatschappelijk probleem worden gezien. Een voorbeeld hiervan is de campagne van Veilig Verkeer Nederland.

Videoclip
Een korte film op muziek. Het doel is om de muzikant en zijn of haar werk te promoten.

Veel bands en zangers maken bij hun nummers een videoclip. In de meest eenvoudige clips zie je een zanger of zangeres die op een mooie plek of in een studio het liedje zingt.

Over de meeste videoclips wordt van tevoren meer nagedacht. Zoals bij clips met dansers, bijzondere locaties en animatie. Door te kijken naar videoclips kun je heel veel creatieve ideeën opdoen. Via YouTube kun je videoclips zoeken van je favoriete zanger of band.

Instructiefilm
Gefilmde handleiding of een uitlegvideo.

Met een instructiefilm kun je goed een ingewikkeld product of proces uitleggen. Hiermee kun je goed voordoen hoe je iets moet doen. Zoals bijvoorbeeld hoe je fietsband moet plakken. Een instructiefilm kan behalve gefilmd, ook via een animatie gemaakt worden. Deze films worden ook gebruikt om te laten zien hoe de dienstverlening eruitziet van een instelling. Zo zijn er voor het VMBO verschillende uitleganimaties en uitlegvideo’s gemaakt.

Reportage
Gefilmd verslag van een gebeurtenis.

Door het volgen van het nieuws blijf je op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Journalisten over de hele wereld maken iedere dag een grote hoeveelheid nieuwsreportages. Soms maakt een journalist dit helemaal zelfstandig. Hij of zij filmt, interviewt en monteert de reportage. Als je het woord ‘camera’ en ‘journalist’ samenvoegt krijg je het woord ‘camjo’.

Documentaire
Een film over een waargebeurd onderwerp, op feiten gebaseerd.

Bijvoorbeeld over:

  • Het leven van een meisje dat gepest wordt;

  • Een jongen die een talent heeft voor skaten;

  • Vegetarisch eten;

  • Wonen in Suriname


Vaak zie je dat in documentaires mensen worden geïnterviewd. Ook worden mensen gefilmd in hun dagelijkse leven. Sommige documentairemakers proberen hun onderwerp er zo echt mogelijk uit te laten zien. Andere makers gebruiken meer hun fantasie en laten ook hun eigen menig zien. De werkelijkheid is altijd de basis van een documentaire.

Speelfilm
Een film van een door acteurs gespeeld verhaal. Bioscoopfilms zijn meestal speelfilms. Het verhaal van een speelfilm kan heel meeslepend zijn. Acteurs spelen de personages. Meestal ben je door zo’n film twee uur lang in een andere wereld. Er zijn verschillende genres, zoals drama, actie, komedie, sciencefiction, western, artistiek.

Trailer
Een promotiefilmpje voor een film die dat een voorproefje geeft van een film die binnenkort uitkomt (in de bioscoop, televisie of een online medium, zoals Netflix en Disney+). Een trailer bestaat meestal uit een aantal korte clips/fragmenten uit een film. Het is een vorm reclame.
© Image by DCStudio on Freepik