VMBO MVI > Prikbord > Vakspecifiek

Eindexamen 2024 IV


Beantwoord


Vraag en AntwoordCategorie: VakspecifiekEindexamen 2024 IV
Rick Van der Meij College op 09-10-2023 14:24

Voor interactieve vormgeving zijn onze leerlingen vooral bezig met Adobe XD en Adobe InDesign.
Nou geeft het examenblad aan dat de leerling tijdens het examen o.a. het volgende moet kunnen:
Het ontwerp omzetten naar een werkende website. 
Hiervoor moet de leerling een ontworpen website controleren, debuggen, gebruiksklaar maken en uploaden. 
Ik geloof dat met Adobe XD de algehele lading wel te dekken is, maar in het examenblad heeft men het over webdesignsoftware en dan denk ik meer aan Dreamweaver. Ik wil mijn leerlingen niet opzadelen met een nieuw softwareprogramma, dus ik vraag me of wat jullie denken wat er ongeveer bedoelt word en wat jullie van plan zijn te gebruiken. 5 antwoorden
Arjan Tc op 09-10-2023 14:32

Wij werken alleen met xd. Het examen bedenkt elke keer iets nieuws maar we mogen eigenlijk niet op internet. Dus…. Alleen het uploaden kan (mag?) dus niet tijdens het examen. Daar maak ik me dan ook niet druk over. 

Joost Drijvers Cambium College op 09-10-2023 14:48

We starten altijd met platte html code,simpel te doen maar dan snappen ze wel wat html is en hoe de basis werkt. en de leelringen zien binnen 5 minuten hoe het werkt. Daarna werken wij met Adobe XD om een eigen ontwerp te maken. Met Adobe Dremweaver werken we als kennismaking met HTML, CSS en het responsive maken. We laten ze in Dreamweaver een webpagina namaken waarbij ze later afbeeldingen en teksten zelf kunnen vervangen. Als het helemaal goed is zetten we die sites ook online maar dat doe ik zelf. Het idee is dat ze dan een online portfolio hebben. Echter het is voor VMBO leerlingen veel te hoog gegrepen dat zelfstandig te kunnen. De enige optie is Adobe XD, en dan op het eind via de Adobe server een werkende (demo-)link aanmaken.
Dus XD is de enige optie voor de examenopgave volgens smij.

Adobe XD en Indesign zijn de meest gangbare software programma\’s voor IV.   

Redactieraad Medewerkers op 10-10-2023 10:21

Wij gebruiken Adobe XD om een ‘werkende website’ te maken. Je komt aardig ver met de nieuwe updates met het protypen. Daarnaast gebruiken we Sublime Text of Visual Studio Code voor HTML & CSS. Sinds beide programma’s een stuk soepeler en breeder toepasbaar zijn dan DreamWeaver. Er zijn ook een aantal lessen beschikbaar vanuit het platform voor Sublime Text: https://www.vmbomvi.nl/profieldeel/ia/

Lydeke Van der Meij op 11-10-2023 09:09

In het examen programma staat ook dat de leerlingen bewegende media moeten kunnen toevoegen.
Met de Plugin Anima van Adobe XD kun je zelf een video uploaden of via een Youtube etc. link invoegen. Wellicht handig om deze plug-in toe te voegen, zodat als er bij het examen een video toegevoegd mag worden, de leerlingen dit ook kunnen doen in Adobe XD. Bij de plugin kun je een gratis account maken. Voor sommige opties is een betaalde account nodig, maar voor de leerlingen niet nodig lijkt mij.

Je antwoord