VMBO MVI > Prikbord > Vakspecifiek

Examen MVI GL – Testopstelling maken pc – router


Beantwoord


Vraag en AntwoordCategorie: VakspecifiekExamen MVI GL – Testopstelling maken pc – router
MVI Isufi Wings op 17-01-2024 09:14

Een vraag omtrent het examen, examenblad zegt het volgende bij versie blauw GL:
‘Kandidaten maken een testopstelling met een pc en een router. Zij moeten voldoende rechten hebben om o.m. het ip-adres aan te passen.’

Wij werken met macbooks & Imacs op onze school en vragen ons af of dit examen onderdeel specifiek op een windows pc moet worden afgelegd.

Hebben jullie enige vermoedens/ideeën?5 antwoorden
René Kempenhorst College op 17-01-2024 09:19

IP-adres zou je kunnen aanpassen in de router, door een bepaald MAC-adres een bepaald IP-adres toe te wijzen, wellicht valt het daarmee op te lossen? Anders valt op een Mac ook een ip-adres aan te passen, maar dan moeten inderdaad rechten worden aangepast of een speciale omgeving/account (met aangepaste rechten ivm examen) worden aangemaakt door jullie ICT-afdeling waarin leerlingen dit wel kunnen doen. 

Rens Zuiderzee College op 17-01-2024 09:21

Dit kan ook op een Mac, alleen moet de leerling wel de rechten hebben om netwerkinstellingen aan te mogen passen. Dus als de leerling inlogt met een gastaccount kan het niet. Wat ik zelf doe is ik maak een examenaccount aan waar ik de leerling alle rechten geef en verwijder het account na het examen.
 

Dit zou op een Mac mogelijk moeten zijn met verlengde rechten. Je kan altijd voor de zekerheid een windows emulator installeren op de iMacs.

Ik vraag me wel af wat het praktisch nut is van het IP-adres aanpassen op de mac, mij lijkt het logischer dat ze een IP-adres moeten toewijzen vanuit een router bijvoorbeeld, zo werkt het meestal in het echte leven ook toch?

Wellicht is het een idee om de afdeling ICT te vragen of ze een set van 18/ 24 uitgefaseerde oude (windows) machines voor MVI – ICT beschikbaar te maken waarop de leerling alles kan en mag aanpassen op zowel software- als hardwaregebied. Gaat er een stuk is er geen man overboord, is de software corrupt, kun je ze vers installeren. Dat deze oude \’pruts en ontdek\’ computers ouder zijn lijkt me niet zo\’n probleem.

Je antwoord