VMBO MVI > Prikbord > Vakspecifiek

gpio-module-scratch-3-mac


Beantwoord


Vraag en AntwoordCategorie: Vakspecifiekgpio-module-scratch-3-mac

Hoi allen, Tijdens de examens wordt er niet gewerkt met de fysieke Pi. Er komt wel programmeren in scratch. Nu zal het mij niet verbazen dat ze een fictieve situatie gaan schetsen waar bv de grove base hat bij betrokken is (niet fysiek maar fictief). Dat betekent dat de GPIO module moet worden geinstalleerd om een code te maken die bv een led pin aanstuurt. Als ik scratch open op de MAC dan is die module NIET beschikbaar. Ligt dat aan de MAC of moet ik de pi gebruiken om van deze module gebruik te kunnen maken? Arjan8 antwoorden
Rens Zuiderzee College op 13-12-2023 09:52

de gpio van HAT dus misschien moeten ze wel wat anders doen….

Arjan TC op 13-12-2023 10:03

Ja misschien….. Maar ik ga even uit van het feit dat ze fictief werken met de Grove base Hat. Je geeft dus geen antwoord op mijn vraag.

Rens Zuiderzee College op 13-12-2023 10:05

mijn antwoord was idd niet compleet :-).
de Hat doet het ook alleen fysiek op de Raspberry Pi dus misschien komt er een andere opdracht alleen in scratch. of een andere HAT.

Je kunt de GPIO-module alleen gebruiken in Scratch op de Raspberry Pi zelf als de Hat fysiek beschikbaar is. In alle andere versies van Scratch is de module niet te gebruiken en dus ook niet beschikbaar.
Als ik de septembermededeling er bij pak, dan zie ik niet dat er specifieke modules gebruikt moeten worden in Scratch en dat je alle versies van Scratch kunt gebruiken. Vorig jaar stond er bijvoorbeeld al een de Raspberry PI met aantal specifieke sensoren/actuatoren en instellingen bij de programmeeropdracht benoemd zodat je je daar op kon voorbereiden. @Arjan: Waarschijnlijk zit je moeilijker te denken dan nodig is?

We hebben deze vragen en gedachtegangen uitgezet bij het CVTE, als ik antwoord daar op hoor dan zal ik het hier plaatsen!

als ik kijk naar de vakspecifieke info MVI op Examenblad.nl (<-klik link) wordt er niet gesproken over GPIO’s Groove Base en het aansturen van actuatoren en sensoren. 
Check hier versie blauw en hier de rode versie.
Ik meen me te herinneren dat vorig jaar de GPIO’s en de actuatoren/ sensoren op een lijst van in te kopen educatieve materialen stond. Deze zijn ook dit jaar niet gemeld.
Ik neem aan dat CvTE dit niet zomaar uit hun hoge hoed gaat toveren.

Arnoud X11 media en vormgeving op 18-12-2023 13:21

Ik heb inmiddels uitsluitsel van het CVTE over deze kwestie. Er komt inderdaad niets uit de hoge hoed en alleen de standaard Scratch3 dingen gaan getoetst worden:
“Ik heb navraag gedaan en dit is het antwoord. De GPIO-module is alleen aanwezig, als Scratch 3 draait op een fysieke Raspberry Pi. Als Scratch 3 software draait op Windows, macOS, Android en ChromeOS, dus niet draaiend op een Raspberry Pi, is deze module niet aanwezig en wordt dus op het cspe 2024 ook niet gebruikt.”
 

Je antwoord