VMBO MVI > Prikbord > Vakspecifiek

Lesmateriaal Grove base en scratch 3


Beantwoord


Vraag en AntwoordCategorie: VakspecifiekLesmateriaal Grove base en scratch 3

Beste collega’s,
De jaarlijkse strijd met de Raspberry Pi en de Grove base hat is weer aangebroken. Na de Raspbian versie van juli 2021 erop gezet te hebben geeft de installatie van de Grove Base Hat weer een FAILED aan. Nieuwste versie Raspbian erop gezet (de Bullseye) wederom FAILED. Laatste Buster-versie erop gezet en ja hoor een connectie. Nergens te vinden dat dit de bedoeling is, niets vanuit degene die het examen maakt, om moedeloos van te worden. Vervolgens lees ik in de september mededeling dat er LED’s, een vingersensor en een ventilator aangeschaft moeten worden, hebben we in huis. Wat we er mee moeten doen blijft een groot raadsel tot dit moment. Oefenstof voor Scratch3 is er genoeg, oefenstof voor Scratch 3 en Grove Base Hat heb ik vooralsnog niet kunnen vinden, kortom de paniek begint zich bij mij al te vormen. Hoe moet ik leerlingen u voorbereiden hierop? Waarom aan het begin van het jaar vertellen wat er aangeschaft moet worden (voor zover dat überhaupt al mogelijk is) en wanneer kom ik te weten waar het voor nodig is en waar bereid ik mijn leerlingen op voor? En waarom de voorkeur voor Scratch (waar icm de Grove zo goed als niks te vinden is) en niet Python (waar veel meer voor te vinden is). Na allerlei overleggen met het MBO mvi en ict is ons wel duidelijk dat Scratch helemaal niet meer voor gaat komen, de Pi’s ook niet en wat er geprogrammeerd moet worden zal veelal in Linux zijn en soms wat Python.
Moest dit even kwijt, want ik begin behoorlijk gestrest te raken en het kost mij al zoveel weekenden.
Vraag is; waar vind ik lesmateriaal voor de Grove Base Hat in combinatie met Scratch?9 antwoorden

Hoi Herman,
Ik ontwikkel zelf veel oefenmateriaal voor mijn leerlingen, mail me gerust! Verder ben ik het helemaal eens ,er je bericht.

Hoi Rene,
 
Ik ben ook enorm zoekende naar materiaal. Hoe kan ik je bereiken?
 
 

Hoi Rene, Voor mij geldt het zelfde als Arjan, Hoe kan ik je bereiken. Ben ook zoekende naar oefen materiaal.Ook ben ik het eens met Herman. Waarom wordt er voor PI gekozen met base hat? Zelf werk ik met de GPIO pinnen en een bradbord en dan Python code heel minimaal. of de turtle van Python om figuren te tekenen. zelf ben ik meer voor de computer kast sleutelen en netwerk aan leggen, als mening.

Rens Boontjes Zuiderzee College op 12-12-2022 10:13

deze les staat op het platform aangeboden.
https://www.vmbomvi.nl/lesmateriaal/raspberry-pi-grove-base-kit-lessenserie/
 
Wel opletten dat dit alleen draait op de Raspberry pi met de Hat geïnstalleerd….
 
 

Hoi Rene, Deze had ik al eens gedownload en aan leerlingen voorgelegd. We liepen al vast in de achtergronden ed. Uit de les begreep ik dat deze 3 achtergronden ergens anders klaar stonden? Verder een zeer uitgebreide en duidelijke powerpoint, erg verduidelijkend voor leerlingen. Als introductie heb ik het eerste deel ook gewoon gebruikt.

Hoi Rene, 

Zou je dit materiaal willen sturen naar redactieraad@vmbomvi.nl? Dan maken we het beschikbaar voor iedereen via de site! Als je wil natuurlijk, zou heel veel collega’s helpen!

Ik zet het op mijn to do lijst, probeer dit morgen te doen!

Zojuist al gedeeld met de redactieraad! 🙂
Collega’s met hoge nood mogen me gerust mailen: r.vandeneertwegh@kempenhorst.nl 
 
 

Herman Montessori Vaklyceum op 25-12-2022 12:19

Voor mensen die code lastig vinden, laat een AI het werk doen!! Dit kun je vinden in chat.openai.com
Dit werkt echt fantastisch, codes worden gewoon voor je gemaakt via een AI. Je kunt bijvoorbeeld gewoon invoeren (alles moet wel in het Engels) code python grove ultrasonic ranger en dan krijg je de complete code om het te laten werken. Soms moet je nog een poortje aanpassen. Let wel op, er kunnen ook foutjes in zitten waardoor het even niet werkt, maar de meeste tijd gaat het goed. 
Zo kun je bijvoorbeeld ook vragen om de code in Scratch uit te leggen, maar je krijgt geen blokken te zien helaas, wel wat van uitleg.
Mocht je je nog vervelen in de vakantie, leuk om mee te stoeien. 
Voor nu een fijne vakantie, leuke dagen en een prachtig 2023.

Je antwoord