VMBO MVI > Prikbord > Vakspecifiek

Scratch en pi met grove base hat


Beantwoord


Vraag en AntwoordCategorie: VakspecifiekScratch en pi met grove base hat

Let maar op: we moeten ze een code laten aanpassen in Scratch 3 om een alarm af te laten gaan op de Grove base hat. Of zoiets dergelijks.
Ik heb Scratch 3 geinstalleerd en de Pi en grove base hat zijn zichtbaar. Ik heb het gevoel dat ik blokken mis in Scratch om de grove base hat aan te sturen. Bv. ALs je met je hand over een bewegingssenor gaat gaat het alarm af.
Hoe programmeer ik nu simpele dingen als dit in Scratch? Of stel ik nu hele domme vragen.7 antwoorden
Raymond Triade op 14-12-2022 12:50

Je kan blokken downloaden met de pi.
Open scratch -> linksonder blokken toevoegen -> base hat.
Dan heb je de juiste blokken als het goed is

Ik zie er een aantal. 
Nergens de Base hat. 
Wel de raspberry Pi sense hat en de Raspberry Pi GPIO en de Raspberry Pi Simple Electronics.

Hoi Arjan,
Je moet inderdaad de Raspberry Pi GPIO blokken hebben! 

Zie afbeelding:

Scherm-afbeelding-2022-12-14-om-14-27-09

Charlotte Laluan op 14-12-2022 18:00


Sorry voor de slechte kwaliteit van de afbeelding maar helemaal onderaan de blokken links in de desktop-versie van Scratch 3 zou je Raspberry Pi GPIO aan moeten kunnen klikken. Als je die set installeert, dan kun je de GPIO-poorten aansturen door aan of uit te zetten met high en low.
Uit mijn hoofd moeten sensoren aangestuurd worden met “pulled high” en “pulled low” en werken ledjes met alleen “high” en “low”. 
 
In oude examens van ICT kun je voorbeelden van Scratch-code vinden bij BB. Kijk bijvoorbeeld eens bij 2020. Ik denk dat je daar al een hoop info uit kunt halen. 
 

Rens Boontjes Zuiderzee College op 14-12-2022 19:54

en let er wel op dat je dit alleen op de Raspberry Pi ziet en niet in de versie voor de computer.
Andere tip, als je de lampjes verkeerd om in de houder steekt, doen ze het niet. het is belangrijk dat je de plus en min van de lamp juist monteert….

Arjan de Vries Trivium College op 15-12-2022 10:36

Ik zie in de oude examens (2019 – 2021 – 2022) geen scratch opdrachten. Kijk ik niet goed? (De 2020 zijn niet gebruikt)

Excuus, het zat in de bestanden voor BB uit een aparte zending Voorbereiding op CSPE ICT. Typte het antwoord laatst uit mijn hoofd en blijkbaar heb ik twee dingen door elkaar gehaald. 
 
Nog een tip als je nieuwe ledjes hebt gekocht. Check even de potentiometer (wit blokje met oranje kruiskopachtig iets erop). Het getal moet richting de J1-poort wijzen dus waarschijnlijk moet je die nog een kwartslag draaien met een klein kruiskopschroevendraaiertje. Als die potentiometer niet goed staat, gaat er geen lampje branden. Ook al heb je het hele ding juist aangestuurd.

Je antwoord