Werken met iMacs


Beantwoord


Vraag en AntwoordWerken met iMacs
Arjan de Vries Trivium College op 30-03-2022 13:33

Hoi iMac gebruikers,
WIj hebben voor MVI iMacs. Deze worden echter ook door andere leerlingen gebruikt bv leerlingen van D&P. Er zitten dus veel verschillende leerlingen achter de iMac. De MVI leerlingen werken met het Adobe account. We maken ook gebruik van Office 365 en de OneDrive.
Eerst hadden alle leerlingen een account op het vast netwerk met server maar die is uitgefaseerd en nu wordt er gewerkt in de cloud. De leerlingen zetten hun bestanden op de OneDrive. Elke keer als ze inloggen openen ze de app OneDrive en loggen in bij hun OneDrive met als gevolg dat deze synchroniseert met de iMac. Er komen dus vele OneDrives op een iMac te staan. Om dat te ondervangen hebben we Deepfreeze geïnstalleerd die na herstart een schone installatie heeft. SO far so good.
Wat lastig is met OneDrive is het gebruik van Adobe software. Vaak grote bestanden en de OneDrive loopt vol en synchroniseert dus elke keer met de iMac harde schijf. Dat kost tijd en leerlingen moeten wachten.
Lang verhaal kort. Ik baal van die OneDrive (nee leerlingen hebben geen persoonlijke creative cloud) en zoek naar een oplossing. Een wifi NAS bijvoorbeeld? Alleen voor MVI leerlingen zodat daar alles op kan van MVI (we werken amper met Office).
Andere suggesties? Meer uitleg nodig? Let me know!



3 antwoorden
Martijn Mediacollege Amsterdam op 30-03-2022 13:57

Wij werken ook met one drive maar dan enkel via  web versie.  Leerlingen downloaden aan het begin van de les hun werk en zetten dit op hun bureaublad.  Aan het einde van de les wordt alles weer geüpload.  

voordeel is dat ze gewoon lokaal kunnen werken en er weinig data verkeer is.  Ook treed er zo een minimale vervuiling plaats. 

Khalil Experience College op 30-03-2022 20:55

Dag Arjan,
Het probleem wat je schets is een bekend verschijnsel. Je zegt zelf dat jullie school geen vast netwerk meer faciliteert. Je zou een server op jullie afdeling kunnen laten plaatsen, maar ik betwijfel of jullie netwerkbeheerder hier aan wil meewerken in verband met al het werk wat het met zich meebrengt. Zelf zo een server runnen zou ik niet aanraden omdat hier een hoop werk bij komt kijken. Maar als ik zoiets zou doen dan zou ik denken aan een  Synology waar je met minstens 20 man tegelijk op kunt. Je zou dan aan een DS1821+ of DS1621+ kunnen denken. Dit is echt de ondergrens. Het inrichten is te doen maar het neemt wat tijd in beslag.
Er zijn zowel duurdere als goedkopere opties. Maar je moet dan een behoorlijke kennis van Linux hebben om zo een server in te kunnen richten en integreren met jullie netwerk.
Nu wat praktische oplossingen:
1 – De snelste en goedkoopste optie is; werk met externe harde schijven waar de grote bestanden naartoe geschreven kunnen worden. De schijven zijn goedkoop, klein en licht. De usb aangedreven versies zonder voeding dan. Je kunt ze aan het einde van iedere periode formateren en weer opnieuw beginnen.
Wanneer je met genummerde harde schijven werkt dan kan het gebeuren dat ergens iemand heel de schijf wist. Dat is de prijs van het zakendoen zullen we maar zeggen. Praktischer is om de leerlingen op eigen USB-sticks te laten werken. Ja, ze zullen ze soms kwijtraken, maar het is ook een stukje verantwoordelijkheid.
2 – limiteer het aantal leerlingen aan iedere machine. Probeer iedere keer dezelfde leerling achter dezelfde machine te laten zitten. Bijvoorbeeld de eerste op de lijst achter machine één, de tweede op machine 2 enz. Je kunt hiermee het aantal profielen op één machine drastisch terug brengen. Dit is nu overbodig met Deepfreeze, maar je zou kunnen kijken of het werkt door Deepfreeze tijdelijk uit te zetten.
Adobe Creative Cloud is overigens geen oplossing. Je verschuift het probleem van OneDrive naar Adobe. Ook daar zul je moeten wachten om alle content te downloaden.
Ik ben heel benieuwd welke richting jullie op zullen gaan. Laat het ons weten. Zo kunnen we van elkaar leren.
Khalil

Danny Huygens College op 30-03-2022 21:08

Het lijkt me het meest verstandig om voor elke leerling een lokaal account aan te maken zodat je deepfreeze niet meer nodig hebt en de up- en download tijden niet meer zo lang zijn.
n.b. de systeembeheerders zijn OOP = onderwijs ondersteunend personeel; ergo, zij doen wat wij nodig achten om goed onderwijs te kunnen verzorgen.

Je antwoord