VMBO MVI > Prikbord > Vakspecifiek

Grove base hat


Beantwoord


Collega’s en ik zijn al een poosje bezig om de grove base hat werkend te krijgen op de PI4. Helaas nog steeds zonder resultaat. De url die via Seeed wordt voorgesteld geeft uiteindelijk steeds na installatie FAILED weer. Op andere manieren via clone krijgen we de melding dat IC2 disabled zou zijn (is niet waar).
Kortom waar ligt hem nu het probleem? Ik heb deze problemen pas sinds een paar weken, daarvoor kon ik de hat gewoon installeren, probleemloos. 22 antwoorden
Rens Boontjes op 01-12-2021 12:59

Heb je de laatste versie van Raspberry Pi geïnstalleerd? Dan doet hij het idd niet. Je zal echt met de oude versie verder moeten. Ik kwam hier ook achter. Ik ben nu aan het uitzoeken hoe ik dit werkend kan krijgen op de nieuwe versie. Voor nu heb ik de oude versie erop gezet.

Welke versie van de Basehat hebben jullie. Het kan zijn dat er een andere chip gebruikt is vanwege het wereldwijde tekort en dan moet er een stukje code aangepast worden.

Nikkie Claasen Pius X op 01-12-2021 14:10

Ha, hier precies hetzelfde probleem!
Tot een paar weken terug geen probleem, maar nu krijg ik steeds de melding “FAILED FAILED FAILED”.
Ben erg benieuwd naar de oplossing van Rens Boontjes, maar ik zie nog niet zo snel op welke betrouwbare website ik de oudere versie kan vinden.

Collega’s, Dank voor jullie antwoorden, ik ga eerst maar eens op zoek naar een oudere versie. Grove base is wel die nieuwste versie volgens mij.

TOPPERS!! Het antwoord van Rens klopt als een bus!! Moeiteloos geïnstalleerd en de tutorials erbij geïnstalleerd. Super bedankt Rens!!

Arnoud X11 Media en vormgeving op 02-12-2021 16:03

Hoi Herman!

Je hebt ook niet per sé de hele grove library nodig van python. Je kan hem ook via Scratch3 aansturen met de ‘GPIO’ uitbreiding. Dan kan je wel niet alle sensoren en motortjes aansturen. Maar simpele dingen aan en uit zetten lukt dan wel.
 

Herman Montessori Vaklyceum op 07-12-2021 17:14

Hoi Arnoud,
Dat wist ik, ook al even mee gestoeid. Was nu wat aan het hannesen in Python voor ons klas 4 TL-ers. Hun opdrachten worden wat gecompliceerder.
 

Joost Drijvers Cambium College op 08-12-2021 12:39

Ik vind het nogal wat. Ik ben veel tijd kwijt met steeds alles uit te zoeken en steeds werkt er weer iets niet. Ik ben blij met jullie berichten maar voor mijn gevoel doen we steeds twee stappen vooruit en drie terug. Zelfs de simpele GPIO oefeningen op codingkids.nl werken niet zoals het zou moeten. Ik zoek het wel weer uit maar ik ben daar veel te veel tijd mee kwijt waardoor mijn planning hopeloos vast loopt.
Ook de installatie procedure van het OS van Raspbian Pi is gwijzigd. Daar kwam ik een paar weken geleden achter. Dus mijn lesbrief van afgelopen jaar met alle instructies kon weer overnieuw. En alle videolinks die ik erin had staan naar youtube konden naar de prullenbak want geen enkele instructie video was ge-update.
En dan nu weer de grove base hat die niet werkt met de nieuwe OS versie. Gelukkig stond er nog een oude versie op een pc (zag ik toevallig nog staan) maar tijd om het te testen heb ik nog niet gehad. Ben ik nu de enige die zich aardig begint te ergeren? Ik ben geen ICT-er pur sang maar met mijn 25 jaar praktijkervaring zou ik niet tegen zoveel gedoe aan mogen lopen. Hoe ervaren jullie dat?
Waarom is er niet meer support hierin? 

Herman Montessori Vaklyceum op 08-12-2021 17:09

Hallo Joost,
Ik ben blij te lezen dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loop. Ook ik begin mij ietwat te ergeren aan het feit dat die hele grove base hat ons niet geeft wat we graag willen, waardoor ik iig continu bezig ben met het oplossen van problemen om het geheel uberhaupt werkend te  krijgen (heb nog geen enkele sensor via de regulieren methode volgens de site van Seeed werkend gekregen. Ik heb deze vraag ook bij de examencommissie gelegd hoe ik een examen moet gaan afnemen zonder dat er iets van lesstof of probleemoplossing te vinden is. Ik word er in ieder geval vrij nerveus van. Het antwoord van hun was dat ze voorbeeldopdrachten hebben gestuurd en dat zou voldoende moeten zijn. Tja, dan vind ik daar wel iets van.
Kortom Joost, ik herken je probleem heel goed, loop er zeer tegenaan. Ben dit jaar voor het eerst ICT-docent na 36 jaar wiskunde-docent te zijn geweest in het vmbo en speciaal onderwijs. 
Ik loop er tegenaan dat ik nog niet de formule heb gevonden om de grove base hat MET sensoren werkend te krijgen. Hopeloos frustrerend dit. Zijn er mensen die werkbare oplossingen weten. Zoals de voortdurende melding bij de ultrasonic ranger melding dat I2C niet enabled is (echt wel!!) Een buzzer die geen foutmelding geeft maar ook geen geluid. Ga zo maar door. En dat op de versie van Rasbian van februari 2020.

Herman Montessori Vaklyceum op 10-12-2021 17:53

Collega’s,
Ik heb een oudere versie van Raspbian gebruikt, zowaar krijg ik dus de grove base hat geïnstalleerd. Ik heb de laatste repository-bibliotheek uit Github gekloond. Py bestand aangemaakt en helemaal geen enkele sensor werkt. In de Shell krijg ik steeds dit bericht. https://ibb.co/GT9FRQN
Mijn zoektocht op Google heeft alleen iets opgeleverd van een Python-versie waar het aan zou kunnen liggen, maar een afdoende oplossing heb ik niet kunnen krijgen. Ben ik nu de enige met deze problemen (waar ik overigens knap nerveus van wordt) of is dit herkenbaar en is er ergens een oplossing?

Rene Kempenhorst College op 16-12-2021 09:58

https://github.com/Seeed-Studio/grove.py/issues/46  Dit is het probleem. Je hebt dus een versie van Raspberry Pi OS van voor augustus 2021 nodig. Wij gebruiken \”buster\”, die werkt prima voor ons.   curl -sL https://github.com/Seeed-Studio/grove.py/raw/master/install.sh | sudo bash -s –  

Richard Experience College op 07-01-2022 15:21

beste Collega’s

Zelf loop ik ook tegen dit probleem aan. Is er iemand die de “oude versie” kan delen?

gegroet

Richard Experience College op 10-01-2022 10:00

Beste Collega’s 

Voor mij werkte de volgende oplossing om de grove pi+ te laten werken.
Raspberry Pi Imager v1.6.2 or later Choose OS → Raspberry Pi OS (other) → Raspberry Pi OS (Legacy) 

Gegroet Richard

Danny Crapanzano Huygens College op 12-01-2022 14:36

Je kunt de libraries van Seeed niet importeren als je de nieuwste versie van Raspbian gebruikt. Je moet “Buster” installeren en geen updates installeren:
choose os > other > Raspberry pi os (legacy)
Nu kun je deze link in je terminal plakken en alle libraries downloaden/installeren:

curl -sL https://github.com/Seeed-Studio/grove.py/raw/master/install.sh | sudo bash -s –

Hieronder een link naar wat Grove Base Hat & Python lessen die ik voor mijn examenleerlingen heb gemaakt, wellicht hebben jullie er wat aan:
Grove Base Hat – YouTube

Herman Montessori Vaklyceum op 17-01-2022 16:15

Dit kwam ik ook nog tegen op het moment dat ik de melding kreeg I2C is not enabled (probleem van de chips op de hat). Onderstaand uitvoeren zou het probleem moeten oplossen.
 
This is thread is copied from the following website. It works.
https://issueexplorer.com/issue/microsoft/IoT-For-Beginners/287 22
Here are the steps I took for my workaround:

 1. In the terminal session to the Pi within VS Code, make a backup ofpy by typing:
  sudo cp /usr/local/lib/python3.7/dist-packages/grove/adc.py /usr/local/lib/python3.7/dist-packages/grove/adc.py.bak (because… safety)
 2. In the terminal session to the Pi within VS Code, change the permissions onpy so that you can edit the file from within VS Code by typing
  sudo chmod 666 /usr/local/lib/python3.7/dist-packages/grove/adc.py (This assumes you installed the python distribution patches in the same location as python3. Your mileage may vary depending on where you installed these Python packages).
 3. Go to theFile > Open… menu to open up the Open File Or Folder dialog box.
 4. Enter in/usr/local/lib/python3.7/dist-packages/grove/adc.py, then press the OK button.
 5. In thepy file, go to approximately line 57, and change the 0x04 to 0x08 as shown below from:

def __init__(self, address = 0x04):to: def __init__(self, address = 0x08):

 1. Go to theFile > Save menu to Save the adc.py file.
 2. In the terminal session to the Pi within VS Code, change the permissions back onpy by typing:
  sudo chmod 644 /usr/local/lib/python3.7/dist-packages/grove/adc.py.

Now it works!

Herman Montessori Vaklyceum op 17-01-2022 18:18

Danny, super bedankt voor je 2 mooie video- tutorials, ik ga ze zeker met mijn leerlingen doornemen. Je legt het script en de code van Python zeer begrijpelijk uit. Kudo’s!

Bas Timmermans SG de Triade op 20-01-2022 15:59

Ik krijg de combinatie Raspberry PI met Grove Base HAT en Scratch 3 echt niet aan de praat. Van alles al geprobeerd, Linux OS Raspberry laatste versie en seed toevoeging geïnstalleerd. Helaas niet werkend gekregen via Scratch 3… Iemand een oplossing? 

Bas Timmermans SG de Triade op 21-01-2022 11:45

Wordt wel moedeloos van deze hele toestand. Voorzie grote problemen!

Siem VMBo 't Venster op 26-01-2022 12:13

Ook wij bij VMBO ’t Venster hebben eindelijk alle onderdelen ,raspberry pi en Grove base hat met sensoren in huis.
Onduidelijk is of wij dit moeten activeren met Python of scratch, Alle tutorials gebruikt maar niet werkt.
Als wij als docent het niet voor elkaar krijgen lukt dat onze leerlingen ook niet.
Dit heeft al zo veel tijd gekost, dat het ten koste gaat van andere werkzaamheden..
Er zal iets anders moeten komen voor het cspe want tijd is er bijna niet meer

Herman Montessori Vaklyceum op 27-01-2022 14:59

Collega’s Bas en Siem,
Na ik denk 2 maand aanklooien heb ik het nu werkend, ik heb de volgende volgorde toegepast;
Als OS moet je deze versie installeren:
Raspberry Pi OS (Legacy) with desktop
Daarna niet gaan updaten of upgraden maar wel deze in de terminal uitvoeren: curl -sL https://github.com/Seeed-Studio/grove.py/raw/master/install.sh | sudo bash -s –
Weer niet een update of upgrade uitvoeren.
Daarna installeren Scratch3 : sudo apt-get install scratch3
Vervolgens Python 3: sudo apt install python3 idle3
Dit heeft bij mij in ieder geval gewerkt. Ik heb daarna 1 sd-kaart aangemaakt met deze installatie en die gekloond in de Raspberry zelf via > hulpmiddelen > sd card copier.
De originele kaart daar heb ik de digitale bestanden uit de voorbeeld opdrachten in gestopt in de documenten en deze kaart koester ik. Bij problemen met andere kaarten oid dan formatteer ik zo’n kaart en kloon hem opnieuw met mijn origineel op de Raspberry Pi.
Bij problemen met I2C is niet enabled, zie een vorige mededeling van mij, ook die werkte.
 

Rens Boontjes Zuiderzee college op 23-02-2022 12:14

Ik heb de opdrachten compleet uitgewerkt met video uitleg en al. Zodra de besprekingen over de examens geweest zijn, zal ik deze ter beschikking stellen voor diegene die ze wilt hebben.  Ik zal dit met Marloes Emmen overleggen hoe ik dit het beste kan verspreiden. Ik heb dit gemaakt op een oude versie met Scratch 3 en grove het sensoren. 

Auke Recon College op 30-04-2022 15:16

De beste versie van Buster (eigen bevinding) is die van 5-07-2021.
Gebruik Legacy Buster niet ! maar als je per se Buster wil gebruiken ga naar:
http://downloads.raspberrypi.org/raspios_armhf/images/raspios_armhf-2021-05-28/
Download het Zip- bestand van 1.2 gb en pak het uit.
Open de Raspberrypi imager, ga naar de onderste optie, kies het gedownloade img en flash op sd of usb.
Als je dat gedaan hebt start je de Raspberry pi op met geflashte sd of usb.
Installeer op de gebruikelijke manier en zet o.a I2C aan.
Installeer dan Grove.py repositories:
git clone https://github.com/Seeed-Studio/grove.py
cd grove.py
sudo pip3 install . (vergeet laatste puntje niet)
 
Verander in grove.py directory het adc.py bestand en verander  bus adres van 04 naar 08 (als je grove base hat met chip mm3 hebt)
Dit doe je om analoge electronica zoals bv light sensor te gebruiken. Start bij voorbeeld adc.py op in Python IDE, verbind lightsensor in A0 en voer uit. Je ziet nu de lichtsterkte onder in de Python ide.
Je kunt met deze versie van Raspberryos elektronische componenten gebruiken zoals lcd, Humidity,temp, switch, LED, PIR, ultrasone etc.
Als laatste wil ik je meegeven om de grove.pi repository van Dexterindustries niet te gebruiken, is echt niet nodig.
Succes, groet Auke (ict docent Recon College) 
 
 
 
 

Je antwoord